KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kontroversiellt uttalande: Alla bär Guds närvaro – oavsett nationalitet”

Israels fredsrörelse diskuterar väg framåt hos svenska kristna i Norrmalmskyrkan - ett måste läsa!

Medverkande var Dani Brodsky och Ruti Baidatz från Rabbis for Human Rights, samt Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan och Alma Michold, som varit en av deltagarna i följeslagarprogrammet i Israel och Palestina. Många hade sökt sig till kyrkan denna kväll, som inleddes med korta föredrag av Ruti Baidatz respektive Dani Brodsky. Ruti började med att berätta om vad som skedde efter den 7 oktober förra året, och hur hon valde att uppsöka palestinier som hon hade kontakt med.

Ruti Baidatz förklarade också den filosofi som är grundläggande för Rabbis for Human Rights. Organisationen jobbar med att visa praktisk solidaritet på Västbanken genom att tillsammans med palestinierna motarbeta förtryck och de trakasserier som palestinier utsätts för av israeliska bosättare. Dani Brodsky, som är ansvarig för organisationens arbete på Västbanken, talade om det eskalerande våldet när det gäller konflikter mellan palestinier och israeliska bosättare.

Efter inledningen följde ett panelsamtal, som leddes av Ester Flores Smedman, press- och kommunikationsansvarig vid Sveriges kristna råd. En fråga gällde hur organisationen Rabbis for Human Rights påverkades av det som hände den 7 oktober. Konflikterna på Västbanken och hur palestinierna där är utsatta av israeliska bosättare togs också upp. Det ekumeniska följeslagarprogrammet har tidigare dämpat detta våld, men läget har förvärrats och palestinier tvingas bort från sina hem.

Bara att lyssna till Ruti och Dani räcker för att veta att vi bör stödja deras viktiga arbete, sa Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Även det svenska biståndet och de politiska konflikter som råder runt detta diskuterades i panelsamtalet. Med i panelen var även Alma Michold, som har deltagit i följeslagarprogrammet, ett program som genom en skyddande närvaro på Västbanken arbetar med att dämpa våld och öka respekten för folkrätten.

Hur ser då framtiden ut? Finns det något hopp om fred? Ja, kanske kommer inte internationella aktörer att acceptera en återgång till den situation som rådde före kriget. Rabbis for Human Rights är i alla fall en organisation som förordar fred och mänskliga rättigheter, och som pratar om att en annan verklighet är möjlig. Samlingen avslutades sedan med några ord av Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd.