KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kristna firar påsk vid soluppgången – här är anledningen till tidiga morgonfirandet”

Hela världen firar påsk med traditionell morgonandakt den 31 mars i år. 🌅🙏 #påsk #sunriseservice #kristentradition

På påskmorgonen samlas många kristna före gryningen för att fira sin tro på Jesu uppståndelse, Guds son – när solen går upp. De samlas utomhus på stränder och kyrkogräsmattor, på lokala kyrkogårdar och i nationalparker, för att markera den heliga dagen som ligger till grund för kristendomen. För majoriteten av världens kristna kommer påskdagen – och därmed soluppgångsgudstjänsttraditionen – att firas den 31 mars i år.

Påsk är inte en fast dag. Den varierar mellan den 22 mars och den 25 april baserat på en kalenderberäkning som involverar månen. Enligt U.S. Conference of Catholic Bishops firas påskdagen den första söndagen efter påskfullmånen, som är den första fullmånen som inträffar antingen på eller efter vårdagjämningen (21 mars).

Det innebär att deltagare i soluppgångsgudstjänsten kommer att vakna tidigt på sista dagen i mars i år. Finns det en religiös anledning till påskens soluppgångsgudstjänster? I Nya Testamentets fyra evangelier varierar uppståndelseberättelsen, men alla berättar om de fyra kvinnliga följarna av Jesus som upptäckte Kristi tomma grav vid gryningen, sa pastorn Ginny Tobiassen, präst vid Home Moravian Church i Winston-Salem, North Carolina, där en av de mest välkända soluppgångsgudstjänsterna hålls.

”Namn om vi som kristna står på en kyrkogård vid gryningen, säger vi att vi tror på uppståndelsen. Vi är här bland våra döda, firar uppståndelsen,” säger hon. Det är ett budskap som medlemmar av Moravian Church – en av de äldsta protestantiska trosinriktningarna i världen – har förmedlat i nästan 300 år.

Är det oklart när den första påskens soluppgångsgudstjänst hölls? Det är oklart om Moravian Church var de första som höll en påskens soluppgångsgudstjänst. Enligt Tobiassen är det ett uppenbart val med tanke på evangeliernas berättelser om det tidiga besöket vid Jesu tomma grav först thing på morgonen. Men trosinriktningens årliga tradition dateras till 1732 i Herrnhut, Tyskland, där Moravian-flyktingar från religiös förföljelse flydde till och etablerade den ursprungliga Renewed Moravian Church-bosättningen, enligt kyrkohistoriska konton.

Första året samlades singel män till en nattlig bönevaka, som avslutades med sång i kyrkogården de kallade ”Guds åker”. De bjöd in hela gemenskapen det följande året, och missionärer spred traditionen bortom bosättningen, inklusive till North Carolina. Vad händer under en Moravian soluppgångsgudstjänst? På 1750-talet bosatte sig Moravianer i det som skulle bli dagens Winston-Salem, North Carolina. Staden är nu hem för en av de äldsta påskens soluppgångsgudstjänsterna i USA. Den är känd för att locka tusentals människor – inte bara Moravianer utan alla från nyfikna till andlighetssökare, säger Tobiassen. Den kan också ses online och höras på radion.