KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Oron i Libanon: Flyktingar firar Ramadan mitt i gränskonflikten”

Hotell Montana övergavs 2005 - nu bland 90 000 sydlibaneser flyktingar efter striderna mellan Hezbollah och Israel.

Mervat Reslan och hennes vänner tillagar pommes frites för iftar i ett övergivet hotell i Marwanieh i Libanon. De flydde hit från sina hem vid Israels gräns och längtar nu tillbaka. Ramadan påminner dem om tider när familjen samlades och nu sitter de ensamma i sina rum. Displaced personer vid Hotel Montana är en del av de 90 000 människorna från södra Libanon som har tvingats fly på grund av konflikterna mellan Hezbollah och Israel.

Striderna vid gränsen har pågått sedan oktober förra året, med raketer, granater och flyganfall som skördar offer på båda sidor. Situationen har orsakat över 300 dödsfall i Libanon och miljontals människor är uppskjutna. Osäkerheten är påtaglig och det finns inga tydliga tecken på en lösning. Risken för en fullskalig krig är hög, enligt experter, och situationen är svår för de drabbade familjerna.

Många av de drabbade har flytt till släktingar eller hyrt lägenheter, medan andra som vistas på Hotel Montana har få andra alternativ. Många hoppades på en lösning under Ramadan, men med halva månaden överst passar ingen lösning. Människor som Ali Mattar är oroliga för att situationen kommer att fortsätta och att den redan kaotiska ekonomin i Libanon kommer att försämras ytterligare.

Rädda organisationer och välgörenhetsorganisationer gör sitt bästa för att hjälpa de drabbade, men resurserna är begränsade. Många lider av brist på basala resurser och framtiden ser oviss ut. Den internationella kommunikation som är engagerade i att försöka lösa konflikterna vid gränsen fruktar att situationen kan utvecklas till krig. Men även om de lyckas undvika det worst-case scenariot, finns en oro för att lågt intensiva konflikter kommer att bli normen.