KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Ryska evangelikaler säger nej till hämnd efter terrordåd med 130 döda”

Omfamnar kärlek och förlåtelse trots ISIS-attentat - kristna ledare lyfter fram medkänsla i stället för skuld.

Russian evangelikaler använde söndagens predikningar för att fördöma en terroristattack som dödade mer än 130 personer på en Moskvakonsertsal.
Rysslands baptistunion bad om ”Guds nåd och beskydd”, medan dess pingstunion uttryckte sin ”bitterhet och sorg.” Vitaly Vlasenko, generalsekreterare för den ryska evangeliska alliansen, kallade det en ”smärtsam chock” som kan leda till ”obegränsad hämnd” mot terrorism.
Många i Ryssland undrar dock: Vem är terroristerna?
Attacken i fredags där minst 137 personer dödades på Crocus City Hall med 6 200 platser påstods utföras av ISIS-dotterbolaget i Afghanistans Khorasanprovins (ISIS-K), som strävar efter ett islamiskt kalifat i Centralasien. Deras uttalande betonade att de riktade sig mot kristna och att det skedde inom ramen för deras krig mot Islams fiender.
Tidigare i månaden hade den amerikanska ambassaden i Moskva utfärdat en varning för att undvika stora folksamlingar. Amerikanska tjänstemän hävdade att de delade sin underrättelse med Ryssland. Den 7 mars sade Ryssland att de stoppade en attack mot en synagoga, och några dagar tidigare dödade säkerhetstjänsterna sex ISIS-K-terrorister under en skottlossning i nationens muslimska Kaukasusregion.
Gruppen kopplades också till bombningen av St Petersburgs tunnelbana 2017, där 15 personer dödades.
ISIS-K bildades av extremister som sökte en våldsammare väg än Pakistanska Talibanerna 2015, samma år som Ryssland officiellt intervenerade i Syrien för att stödja president Bashar al-Assad. Som sunnimuslimsk grupp motsätter sig ISIS och dess dotterbolag Assads alawitiska tro som kättersk och betraktar shiamuslimer som avfällingar.
I januari dödade ISIS-K 95 iranier i Teheran vid en minnesstund för Qasem Soleimani, ledare för Islamiska revolutionsgardet som mördades av USA 2020. När amerikanska trupper drog sig tillbaka från Afghanistan 2021 dödade en ISIS-K-attack vid flygplatsen i Kabul 13 amerikanska soldater och 170 civila.
Analytiker påpekade dock att ISIS-K alltmer riktade in sig på Ryssland. Ryssland har arresterat 11 misstänkta, med fyra påstådda skyttar från Tadzjikistan som nu står inför rättegång.
Men president Vladimir Putin, omvald den 17 mars med 88 procent av en röstning som västliga observatörer förklarade varken fri eller rättvis, nämnde inte islamisk terrorism när han förklarade en nationell sörjdag. Officiella skyllsuttalanden har varit vaga, medan Rysslands säkerhetsråds biträdande chef öppet spekulerade om att om Ukraina var inblandat ”måste dess ledare spåras och dödas utan att skona några.”
”Är du säker på att det är ISIS?” frågade Rysslands utrikesdepartements talesperson och antydde att gruppen användes som en ”bogeyman.” Rysslands ambassadör i USA förnekade att han fått någon förhandsinformation från USA. Och en nationalistisk mediakanal uppmanade Kreml att ge ukrainarna 48 timmar för att evakuera stora städer.