KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tusentals kristna firar Palmsöndag i Jerusalem mitt i kriget – se bilderna!

Stor procession i Israel trots pågående krig – inget stoppar firandet av traditionell fest.

I Jerusalem samlades tusentals kristna troende för att fira Palmsöndag på den heliga Oljeberget, vilket markerar inledningen av den heliga veckan när konflikter eskalerar i regionen.

Pilgrimerna viftade med grenar och kvistar i luften, föremål som enligt Bibeln lades framför Jesu fötter när han hälsades av jublande folkmassor vid sin inträde i Jerusalem.

Den årliga firandet ägde rum mitt under pågående Israel-Hamas-krig i Gaza, men konflikten verkade ha haft liten effekt på processionen som var lika stor som förra året.

”Även om det är krig känner jag ingen spänning”, sade David Manini, en pilgrim från Italien.

Firandet markerar inledningen av den mest högtidliga veckan i den kristna kalendern, som innefattar Jesu korsfästelse på långfredagen och hans uppståndelse på påskdagen.

”Jag är här för att jag älskar Jesus Kristus”, sade Jennifer Weedon, som reste från USA för tillfället.

Sedan kriget brutit ut har Israel sett en stor nedgång i turismen. Kriget startade den 7 oktober när Hamas-militanter från Gaza invaderade södra Israel, dödade 1 200 personer och tog 250 andra som gisslan.

Israel har svarat med en luft- och markoffensiv som har lämnat över 32 000 palestinier döda, enligt hälsovårdsministeriet i det Hamas-styrda området.

En av plakaten som hölls av en pilgrim läste: ”Fräls oss Herre. Kyrkan Sankt Porphyrius och Heliga Familjens kyrka, Gaza.”

I slutet av oktober sade palestinska hälsovårdsmyndigheter att en israelisk attack träffade Sankt Porfyrios, en grekisk-ortodox kyrka i Gaza där fördrivna palestinier hade sökt skydd, och dödade 18 personer.