KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven Franciskus besöker kvinnofängelset på Skärtorsdagen

Påve tvättar för första gången endast kvinnors fötter, historisk händelse skapar rubriker i kyrkans värld.

På torsdagen den 28 mars besökte påve Franciskus det kvinnliga fängelset Rebibbia i Rom för att fira den heliga skärtorsdagens ritual med fottvagning. Det är en tradition för påven att besöka marginaliserade grupper på torsdagen innan påsk. Det var första gången en påve tvättade fötterna på en grupp enbart bestående av kvinnor. Fängelset rymmer 360 kvinnor och ett barn, och fångarna hade sett fram emot påvens besök med spänning, enligt fängelsekaplanen Don Andrea Carosella.

“För dem är det en symbol för stor uppmärksamhet, en symbol som visar att påven tänker på dem och är nära dem,” sa Carosella till nyhetsbyrån för de italienska biskoparna, SIR. “De behöver stödet som ger hopp, en signal, omsorg, en gest av någon som kan hjälpa dem att ha tro och mod att gå framåt,” sa Carosella. “Jag tror att påvens besök erbjuder inspiration att hitta styrka, hitta mod.”

Påven höll mässan utomhus i ett stort tält där kvinnorna och personalen på fängelset samlades. “Alltid, alla vi, står inför små misslyckanden, stora misslyckanden, det spelar ingen roll, alla har sin egen historia,” sa han, “men Herren väntar alltid på oss med öppna armar, och han tröttnar aldrig på att förlåta oss.” Enligt fängelsedirektören är den största prövningen kvinnorna står inför på fängelset ”ensamheten”.

Även om Vatikanen hade sagt att påven kanske inte skulle utföra ritualen själv på grund av smärta i benen, tvättade Franciskus ändå kvinnornas fötter medan han satt i rullstol. Kvinnorna placerades på upphöjda stolar för att möjliggöra för påven att tvätta deras fötter utan att böja sig för mycket. Händelsen ägde rum privat utan tillträde för allmänheten. Bilder visar kvinnor som gråter av känslor under ritualen. De kom från Italien, Ukraina, Ryssland, Peru, Nigeria, Venezuela och den romska gemenskapen, bland andra.

Den katolska mässan Coena Domini och fotvagningen är inspirerade av Jesu sista måltid, när han tvättade sina lärjungars fötter. Tolv fångar agerade som apostlarna, men de övriga fångarna fick också en chans att se påven. De förberedde sig för evenemanget genom att sjunga sånger, göra katekes med fängelsekaplanen och reflektera över den andliga betydelsen av påvens besök. Alla kvinnorna på fängelset var inbjudna att träffa påven oavsett deras fängelsestraff eller bakgrund.

Påven Franciskus började praktiken att besöka marginaliserade grupper på skärtorsdagen istället för att utföra ceremonin i Peterskyrkan omedelbart efter sitt val 2013. Han har besökt ungdomsfängelser och center för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar och har tvättat och kysst fötterna på migranter och flyktingar. 2016 utfärdade påve Franciskus en liturgisk reform som tillåter kvinnor att agera som apostlar i fotvagningsritualen.

År 2015 besökte påven Rebibbia kvinnofängelse och tvättade fötterna på flera fångar, inklusive några kvinnor. Påven har ägnat bönens intention för april månad åt ”kvinnors roll” och bett att de ”ska erkännas i varje kultur och för att diskrimineringen de upplever i olika delar av världen ska ta slut.” Den 28 april kommer han besöka ett annat kvinnofängelse under en dagsutflykt till Venedig, där Vatikanen har satt upp en paviljong för Venedigbiennalens samtida konstutställning.

“Jag vill säga tack på allas vägnar som bor på denna plats och lider av frihetsberövandet,” sa fängelsedirektören Nadia Fontana i sitt tal till påven. “Ditt närvaro här idag är som en stråle av solsken för var och en av dem, som värmer hjärtan och återställer hopp om att kunna börja om, även när det betyder att börja från scratch.” Påven gav kvinnorna en målning av Jungfru Maria och Barnet. Han gav också ett gigantiskt chokladägg och ett mindre till Jairo Massimo, en 3-årig pojke som har bott på fängelset med sin mamma i de senaste nio månaderna.