KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Putins hårda tag mot LGBTQ+ och advokater – ingen går säker!

Kända rättighetsgrupper i Ryssland förbjuds eller klassas som utländska agenter.

Rysslands president Vladimir Putins regering riktar inte bara in sig på oppositionspolitiker i det senaste genomslaget. Också oberoende röster och de som inte passar in i staten ses som landets ”traditionella värden.”

Efter unionens kollaps har Rysslands en gång blomstrande fria press minskat till antingen statligt kontrollerade medier eller oberoende journalister som arbetar utomlands. Kritiska medier är få och rättighetsgrupper har förbjudits eller klassificerats som främmande agenter. Advokater som representerat dissidenter har åtalats och HBTQ+-aktivister har kallats ”extremister.”

Den ryska regimens angrepp under Putins 24-åriga styre som sannolikt kommer att förlängas med sex år i den kommande presidentvalet har riktats mot en mängd olika grupper, från oberoende medier till mänskliga rättighetsorganisationer och advokater, och inte att förglömma HBTQ+-samhället.

Det hårdnande greppet mot oliktänkande och minoriteter i Ryssland signalerar en oroande trend som får allt större konsekvenser för dem som vågar stå upp för sina övertygelser i Putins Ryssland. Situationen tycks endast förvärras, vilket skapar en alltmer kritisk situation för de som kämpar för frihet, mångfald och mänskliga rättigheter i landet.