KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Dansk oron över att kungen ska överge Gud

Den danska tidningen Kristeligt Dagblad rapporterar att kristna i Danmark beklagar att drottningens överraskande abdikering kan bryta en tradition mellan monarkin och religionen.

I Köpenhamn har drottning Margrethes oväntade beslut att abdikera efter nästan 52 år på tronen skapat en våg av reaktioner. I sitt nyårstal förklarade Margrethe att ”det är rätt tid” att avgå, brytandes med den skandinaviska traditionen där kungligheter regerar till döden. Hon påpekade då att ryggproblem var en del av beslutet att abdikera.

Den stundande tronföljden väcker frågor om den blivande kungen Frederiks inställning till kyrkan, särskilt i jämförelse med sin djupt troende mor.

”Kommer den nye danske kungen att följa i sin kristna mors fotspår eller kommer han att vara en mer sekulär kung? Det är en av frågorna som danska kristna har. De första tecknen är lovande,” rapporterar källor till Kristeligt Dagblad.

Enligt tidningen handlar en del av oron över att kronprins Frederik tidigare varit skeptisk till kristentron i intervjuer och bland annat sagt sig ha ”svårt att tro på en gubbe bland molnen”.

Samtidigt har Drottning Margrethes kristna tro också kommit med åren, efter att vad hon beskrev det som, inte känt sig ensam i rollen. En känsla som med tiden lett till att hon blivit en trogen och regelbunden gudstjänstbesökare.