KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Frigiven innan jul: Nigeriansk fembarnsmamma släppt mot borgen efter 19 månader

Den kristna fembarnsmamman Rhoda Jatau har släppts mot borgen efter att ha tillbringat 19 månader i ett nigerianskt fängelse, åtalad för "hädelse".

En kristen mor med fem barn har blivit frisläppt mot borgen efter att ha tillbringat 19 månader i ett nigerianskt fängelse, anklagad för ”hädelse”. Rhoda Jatau är nu i säkerhet på en okänd plats medan hon väntar på rättegång. Hon står fortfarande inför upp till fem års fängelse.

Åklagarna hävdar att hon delade en hädelsefull video som fördömde mordet på den kristna universitetsstudenten Deborah Emmanuel Yakubu i maj 2022. Hon attackerades och sattes i brand av en mobb av sina klasskamrater på grund av sin kristna tro.

Jatau åtalas för störande av allmän ordning och religiös förolämpning. ADF International stödjer henne och säger att hon under sin häktning upprepade gånger nekats borgen och endast haft sporadisk tillgång till juridisk rådgivning och familjemedlemmar.

”Vi är glada att se att Rhoda Jatau äntligen har beviljats borgen efter att ha nekats det så länge”, säger Sean Nelson, juridisk rådgivare för ADF International. ”Ingen person ska straffas för fredlig uttryck och internationella förespråkare för religionsfrihet måste fortsätta tala för Rhodas räkning. Vi kommer att fortsätta kämpa för rättvisa för Rhoda och vi hoppas att de orättvisa anklagelserna mot henne kommer att läggas ner helt.”

Rätten i delstaten Bauchi i Nigeria har vägrat att avvisa åklagarnas fall mot Jatau. Hennes advokater hävdar att de grundläggande elementen i fallet mot deras klient inte har fastställts.

Jataus fångenskap väckte en internationell proteststorm. Appeller från yttrandefrihetskämpar ledde till att FN:s experter skickade ett gemensamt brev till den nigerianska regeringen tidigare i år och anklagade dem för att ha kränkt moderns grundläggande mänskliga rättigheter.

Hennes rättegång, som var planerad att återupptas den 19 december, har blivit försenad till den 23 januari på grund av helgdagarna.