KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Lebanons kristna ledare: ”Hezbollahs strid med Israel skadar Libanon”

Diplomater försöker lugna gränstvisten - fruktan för större krig väcker oro hos väst.

I en nyligen publicerad intervju med The Associated Press kritiserade Samir Geagea, ledaren för det kristna Libanesiska Styrkorna, den shiamuslimska militantgruppen Hezbollah för att ha öppnat en front mot Israel för att stödja sin allierade Hamas. Geagea menar att detta har skadat Libanon utan att påverka Israels krossande offensiv i Gazaremsan. Hezbollah borde enligt Geagea dra sig tillbaka från områden längs gränsen med Israel och den libanesiska armén bör ta över där Hezbollah har tagit positioner.

Hans uttalanden kommer samtidigt som västliga diplomater försöker förhandla fram en de-eskalerad konflikt längs gränsen, med fruktan för en bredare krigssituation. Hezbollah inledde raketbeskjutningar mot israeliska militärposter den 8 oktober, dagen efter att Hamas-ledda militanter trängt in i södra Israel. Den nästan dagliga våldsamheten har främst varit koncentrerad till området längs gränsen, och internationella medlare har arbetat för att förhindra ett fullskaligt krig. Striderna har hittills skördat 12 soldater och 10 civila i Israel samt över 350 personer i Libanon, inklusive 273 Hezbollah-krigare och över 50 civila.

Geagea betonar att ingen har rätten att ensamt kontrollera ett lands öde och folk. Han påpekar att Hezbollah inte utgör regeringen i Libanon, utan att regeringen inkluderar Hezbollah som ett politiskt parti. Geageas parti har den största blocket i Libanons parlament och han positionerar sig som oppositionsledare mot Hezbollah. Enligt Hezbollah-representanter har öppnandet av fronten längs Israels norra gräns minskat pressen på Gaza genom att hålla flera israeliska armédivisioner redo i norr istället för att delta i offensiven i enklaven. Geagea påpekar att militäroperationerna från södra Libanon endast resulterade i dödsoffer och massiv förstörelse i Libanons gränsbyar.

Israels krig mot Hamas i Gaza har hittills skördat över 34 000 palestinska liv, orsakat omfattande förstörelse och tvingat hundratusentals att fly till staden Rafah vid Egyptens gräns. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att fortsätta offensiven mot den södra Gaza-staden Rafah trots internationella uppmaningar till återhållsamhet. Geagea anser att Hezbollah genom den pågående striden försöker gynna sin främsta sponsor, Iran, genom närvaro längs Israels gräns. Han uppmanar att gruppen ska dra sig tillbaka från gränsområden och att den libanesiska armén ska deployas enligt ett FN-resolution som avslutade Israel-Hezbollah-kriget 2006.

Diskussionen rörande hans partis kampanj för att repatriera syriska flyktingar som flydde kriget till Libanon aktualiseras. Efter att en syrisk liga skyllts för mordet på Libanesiska Styrkornas representant Pascal Suleiman förra månaden har kraven på återvändande förstärkts. Enligt människorättsgrupper är Syrien inte säkert för massåtervändanden och de som återvänt, frivilligt eller ej, har blivit fängslade och torterade. Geagea motsätter sig kraftigt Bashar Assads regim i Syrien och hävdar att endast en liten del av de syriska flyktingarna i Libanon är politiska flyktingar, där de som är det borde kunna återvända till oppositionens kontrollerade områden i Syrien.

På tal om återvändande föreslår den libanesiska politikern att landet bör följa i västländernas fotspår, där Storbritannien nyligen antog kontroversiell lagstiftning för att deportera asylsökande till Rwanda. Geagea menar att Libanon bör uppmana syriska flyktingar att återvända till sitt eget land, då Syrien fortfarande existerar. Han, som tidigare ledde den största kristna milisen under Libanons inbördeskrig på 1970-talet, betonar att endast en liten del av de syriska flyktingarna i Libanon är verkliga politiska flyktingar och att de som är det borde återvända till Syriens oppositionskontrollerade områden.