KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Katolsk biskop ansluter till vapenvila-vaka i protest mot vapen till Israel

Biskop John Stowe stödjer studentprotester på högskolor för Palestina men uppmanar till fredlig handling.

Som erfaren redaktör på en stor svensk kristen tidning är det viktigt att hålla sig uppdaterad om aktuella händelser inom den religiösa sfären. I Washington deltog katolske biskopen John Stowe i en bönevaka utanför Vita huset för att uppmana president Joe Biden att stödja en permanent vapenvila i Gaza och stoppa vapenleveranser till Israel.

Stowe och demonstranterna hoppades på att Biden, som själv är katolik, skulle lyssna på deras vädjan. En ny brev med över 200 katolska ledare, inklusive en kardinal, en ärkebiskop och flera nunnor undertecknade brevet och uppmanade presidenten att agera för att stoppa våldet.

Det är ovanligt att en aktiv amerikansk katolsk biskop deltar i politiska demonstrationer, då det vanligtvis är den katolska hierarkin som uttrycker sina åsikter som en grupp i skriftliga uttalanden. Stowe, som leder katolska stiftet Lexington, Kentucky, är president för Pax Christi USA, en katolsk anti-krigsgrupp som hjälpte till att organisera vakten som en del av Christians for Ceasefire.

Stowe har gjort sig känd för sin vilja att tala ut om olika frågor. Han kritiserade tidigare president Donald Trump för vad han ansåg vara en snäv pro-life agenda som prioriterade att avsluta Roe v. Wade framför att visa omsorg om mänskliga liv när det gällde invandring och miljön.

Vid demonstrationen utanför Vita huset uttryckte Stowe sin solidaritet med de pågående studentprotesterna på universitetscampus runt om i landet. Han uppskattade studenternas intresse och stöd för palestinierna men poängterade att protester bör vara måttfulla och fredsamma för att göra en positiv påverkan.

Stowe beklagade situationen för palestinierna i Gaza, där Israel fortsätter att föra en militär kampanj som har krävt tusentals liv och pressat en fördriven befolkning till gränsen av svält. Han uppmanade till fred och påminde om att det är troendes plikt att vara fredsmakare, en uppmaning som också ligger i linje med påven Franciskus’ budskap om fred och icke-våld.