KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Greta Thunberg-effekten får svenskarna att prioritera klimatfrågan i EU-valet!”

"Klimatet och värderingar i fokus för svenska väljare inför EU-valet enligt senaste Eurobarometern."

EU-parlamentets senaste stora ”Eurobarometer” tar tempen på EU-medborgarna inför valet till EU-parlamentet den 9 juni. Andelen EU-medborgare som uppger att de sannolikt kommer att rösta har ökat med tio procentenheter sedan 2019 och är nu 71 procent. I Sverige ligger motsvarande siffra stabilt på 81 procent. På själva valdagen förväntas den dock bli lägre; 2019 röstade 55 procent av svenskarna i EU-parlamentsvalet. Det generella valdeltagandet i samma val nådde bara upp till drygt 50 procent, vilket ändå var en rejäl uppryckning.

Sedan dess har omvärlden emellertid utvecklats på ett sätt som innebär att européernas bild av EU har stärkts. För första gången sedan mätningarna startade är andelen EU-medborgare med en positiv bild av EU-parlamentet något större än andelen med en neutral, 41 kontra 40 procent. I Sverige har hela 51 procent av befolkningen en positiv bild av EU-parlamentet.

Däremot är andelen svenskar som tycker att EU-parlamentet ska spela en viktigare roll lägre än vad som gäller för EU-medborgare generellt. Svenskarna sticker också ut när det kommer till synen på vilka frågor som är viktigast i EU-valet samt inför den kommande mandatperioden.