KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Jakten på påskpilgrimernas kroppar efter busskraschen i Sydafrika

Olycka på bro - bussföraren tappade kontrollen och körde över kanten, enligt myndigheterna.

Forensiska utredare i Sydafrika letade på fredagen efter kropparna efter offren när en buss som transporterade pilgrimer till en påsksamling störtade av en bro och fattade eld. En åttaårigt barn var det enda överlevande i kraschen som dödade åtminstone 45 personer.

Timmar efter torsdagseftermiddagens krasch sipprade rök från det trasiga, brända vraket under den betongbron. Myndigheterna sa att det verkade som att föraren förlorade kontrollen och bussen körde in i barriärerna längs sidan av bron och sedan över kanten. Föraren var bland de döda.

Kraschen inträffade i ett bergigt område nära staden Mokopane, cirka 200 kilometer norr om Sydafrikas huvudstad Pretoria. Buss som transporterade pilgrimer från Botswana svängde av Mmamatlakala-broen och störtade 50 meter ner i en ravin.

Många kroppar var brända bortom igenkänning och fångade inne i fordonet, medan andra offer hade kastats ut från bussen. ”Vi var på platsen”, sa lokalinvånaren Simone Mayema, som sa att han var en av de första att anlända. ”Vi försökte hjälpa (men) det fanns inget vi kunde göra för att det brann”.

Utredarna arbetade sig igenom vraket tidigt på fredagen, men medan vissa kroppar hade återhämtats så trodde man att andra fortfarande var inuti det som återstod av den förkolnade bussen, som var nästan platttryckt. Det fanns ingen ny information om statusen för barnet som på något sätt överlevde den fruktansvärda kraschen. Tjänstemän på sjukhuset där barnet togs emot avböjde att ge en uppdatering. Regeringsrepresentanter förväntades hålla en presskonferens senare på fredagen.

President Cyril Ramaphosa i Sydafrika sa att offren verkar vara från Botswana och var på väg till staden Moria i Limpopo för en populär påskhelgspilgrimsfärd som lockar hundratusentals troende från Sydafrika och grannländer som följer Zion Christian Church. Ramaphosa ringde Botswanas president Mokgweetsi Masisi för att erbjuda sina kondoleanser och sa att den sydafrikanska regeringen skulle göra allt den kan för att hjälpa, enligt ett uttalande från Ramaphosas kontor.

Provinnsmyndigheterna sa att bussen hade en botswansk nummerplåt. Sydafrikas transportminister Sindisiwe Chikunga var i Limpopoprovinsen för en vägtrafiksäkerhetskampanj och ändrade sina planer för att besöka kraschplatsen på torsdagen efter att ha hört de ”förödande nyheterna,” sa det nationella transportdepartementet. Chikunga sa att det pågick en utredning om orsaken till kraschen och erbjöd sina kondoleanser till offrens familjer.