KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Senior kardinal döms i Vatikanens korruptionsrättegång

Kardinal Angelo Becciu, den mest ansedda katolska kyrkoombudet som någonsin ställts inför en Vatikans kriminell domstol, har blivit dömd för förskingring och dömts till fem och ett halvt års fängelse.

Kardinal Angelo Becciu, den viktigaste katolska kyrkans tjänsteman som någonsin har ställts inför rätta inför en vatikansk brottmålsdomstol, har blivit dömd för förskingring och har fått en dom på fem och ett halvt års fängelse. Rättegången avslöjade intriger och strider på högsta nivå inom Vatikanen… och kretsade mestadels kring en dunkel Vatikaninvestering i en fastighet i London.

Domstolen sa att Becciu hade varit vårdslös och ”mycket spekulativ” genom att investera över 200 miljoner dollar i en fond kopplad till byggnaden för cirka tio år sedan.

Vatikanen sålde fastigheten förra året och uppskattade förlusten till cirka 140 miljoner euro, eller 150 miljoner dollar.

Beccius advokat sa att han kommer att överklaga beslutet:

”Ja, en fällande dom kom. Vi kommer att läsa skälen. Vi anser att rättegången har bevisat kardinalens absoluta oskuld, en oskuld som vi tror på – och jag upprepar – tror har bevisats under förhandlingens gång.”

Nio andra tjänstemän stod också inför åtal… i en fall som sträckte sig över två och ett halvt år med 86 rättegångsförhandlingar. Endast en blev friad från alla anklagelser.

Becciu – som blev av med sin titel av påven Franciskus år 2020 – anklagades också för att kanalisera pengar och avtal till företag eller välgörenhetsorganisationer som kontrollerades av hans bröder på deras hemö Sardinien.

En annan anklagelse handlade om att han anställde en kvinna som beskrev sig själv som säkerhetsanalytiker, också från Sardinien, som en del av ett hemligt projekt för att hjälpa till att befria en nunna som hade blivit kidnappad i Mali.

Becciu och kvinnan blev båda dömda för grovt bedrägeri i samband med penningtransaktioner.

Becciu, som bor i Vatikanen, förväntas förbli fri för tillfället.