KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skandalomsusad invigning av Göteborgskyrkan slutar i fulprisutdelning

Frihamnskyrkan i Göteborg vinner det kontroversiella Kasper Kalkon-priset för årets fulaste nybygge i Sverige!

Det är facebookrörelsen Arkitektupproret som nu röstat fram vilket svensk nybygge som ska räknas som årets fulaste.
Med 802 röster vann den nya Pingstkyrkan i Frihamnen i Göteborg, Frihamnskyrkan, som ersatt gamla Smyrnakyrkan.
Arkitektupproret skriver så här i sin motivering till varför den varit med bland kandidaterna.
”Kyrkor och andra religiösa byggnader har i alla tider fört samman människor. Kyrkor är bland de största sevärdheterna i de flesta europeiska turiststäderna: La Sagrada Familia i Barcelona, Notre Dame i Paris, Westminster Abbey i London, Vitus-katedralen i Prag, Peterskyrkan i Rom, katedralerna i Florens och Milano.
Listan kan göras oändlig och dessa kyrkor är häpnadsväckande vackra, oavsett vilken stil och tidsålder de är byggda i. Från den romanska eran till jugend-perioden har kyrkor fascinerat oss människor, troende som icke-troende, kristna som icke-kristna. Kyrkor (och många andra religiösa byggnader) har alltid varit omisskännliga landmärken och signaturbyggnader som från långt håll stoltserat med sin skönhet via sina höga torn för att locka dit tillbedjarna.”
Texten fortsätter; ”Även i den minsta av byar har kyrktornet alltid utgjort den högsta punkten och varit det huvudsakliga landmärket. När modernismen gjorde sitt mycket oönskade intrång i Sverige på 1930-talet och följdes av rivningshysterin, trodde kanske några optimister att åtminstone kyrkorna skulle förbli heliga och orörda.
Men årtionde efter årtionde har modernisterna visat att inget är heligt för dem. Den nya Smyrnakyrkan i Göteborg följer nu trenden att nybyggda kyrkor får se ut som vad som helst – förutom en kyrka.”
Vad arkitektfirman Elding Oscarsson eller Smyrnaförsamlingen anser om det hela är ännu oklart.