KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Syn av övergrepp inom spanska kyrkan hittar fler än 2 000 offer

En undersökning, beställd av den spanska katolska kyrkan, om sexuella övergrepp mot barn av medlemmar av prästerskapet och icke-klerikal personal har hittills identifierat 1 383 klagomål och 2 056 offer, en granskning av utredningen har visat.

En utredning som beställts av den spanska katolska kyrkan om sexuella övergrepp mot barn av medlemmar i prästerskapet och icke-prästlig personal har hittills identifierat 1 383 anmälningar och 2 056 offer, visar en granskning av utredningen.

Den spanska kyrkan har kämpat med en övergreppsskandal sedan en undersökning från 2021 av tidningen El Pais avslöjade över 1 200 påstådda fall. Detta följer efter liknande skandaler som involverat den katolska kyrkan i flera länder, inklusive USA, Irland och Frankrike.

Resultaten från granskningen av den pågående utredningen, som samlats ihop av advokatbyrån Cremades, inkluderades i en rapport på över 1 000 sidor som kyrkan publicerade på torsdagen.

Den spanska biskopskonferensen uppskattade att det fanns cirka 1 000 fall av övergrepp efter att ha korsrefererat olika rapporter. De sade att vissa fall kanske har redovisats flera gånger, men erkände att det fanns många oanmälda fall ännu.

”Den information som presenteras i denna rapport kommer aldrig att vara slutgiltig. Det är viktigt att komma ihåg att andra övergrepp också ägde rum för länge sedan för att komma fram i ljuset eller att vissa offer inte vill berätta om sina fall,” sade de.

Kyrkan är fortfarande engagerad i att ta reda på om alla fallen för att hjälpa offren att läka och förhindra ytterligare övergrepp, tillade de.

Mer än en av 200 spanjorer kan ha blivit sexuellt utnyttjad av katolska präster, enligt en undersökning som släpptes av Spaniens ombudsman för mänskliga rättigheter tidigare i år.

Ombudsmannen skickade en rapport till parlamentet där de kritiserade kyrkan för att inte samarbeta fullt ut med utredningen och försöka ”minska fenomenet”.

Spaniens katolska kyrka, som har bett om ursäkt, sa att de kommer att kompensera offer för sexuella övergrepp, även i fall där utredningen inte har avslutats på grund av att förövaren har dött.