KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Vid församlingen för Europeiska kristna miljöorganisationer reflekterar Präst Dr Kenneth Mtata om klimaträttvisa.

Programmdirektör för offentligt vittnesbörd och diakoni, reverend doktor Kenneth Mtata från World Council of Churches (WCC), talade vid Europeiska kristna miljönätverkets församling som för närvarande hålls i Roskilde, Danmark.

Svenska kyrkans Europeiska ekumeniska nätverk (ECEN) anordnade nyligen ett möte där olika ekumeniska organisationer och miljöaktivister samlades för att diskutera den pågående klimatkrisen. Mötet ägde rum samtidigt som man öppnade upp för firandet av ”Skapelsens tid”.

Under mötet talade ärkebiskop Musa Panti Filibus Mtata om varför vi behöver betrakta klimatkrisen som en fråga om rättvisa. ”De mest ansvarsfulla länderna agerar inte enligt globala överenskommelser, inte för att de inte kan, utan för att de inte prioriterar det”, sa han. ”Där det fanns politisk vilja såg vi stora investeringar när det gällde COVID-19. Vi har nu sett ännu mer investeringar i Rysslands krig mot Ukraina. Jag tror att om vi hade haft liknande politisk vilja så hade mer kunnat göras för att göra skillnad i denna klimatkris.”

Mötet erbjöd en plattform för att diskutera nyckelfrågor inom ekoteologi, bedöma utvecklingar relaterade till EU:s klimatpolitik, samt måla upp en vision för en hållbar framtid.

Mtata identifierade viktiga frågor för en rättvisebaserad metod, bland annat global ojämlikhet, historiskt ansvar och förflyttning samt migration till följd av klimatförändringarna. ”Klimatförändringar kan leda till förflyttning och migration på grund av stigande havsnivåer, extrema väderhändelser och brist på resurser”, sa han. ”Sårbara samhällen tvingas ofta flytta, vilket leder till förlust av hem, kulturer och försörjning.”

Andra viktiga frågor inkluderar urfolkens rättigheter, ekonomiska klyftor, tillgång till resurser och jämställdhet. ”Klimatförändringar drabbar kvinnor oproportionerligt på grund av traditionella könsspecifika roller och diskriminering, vilket kan begränsa deras förmåga att få tillgång till resurser och anpassa sig till förändrade förhållanden”, sa Mtata.

Han framhöll också saker som behöver förändras. ”Det finns många för vilket klimatkrisen inte är en kris”, sa han. ”De vinner politisk makt eftersom den liberala demokratiska berättelsen har visat sig vara hycklande.”

Mtata uppmanade till en förändring av attityden att jorden försämras till följd av mänskliga handlingar och system för produktion, konsumtion och avfallshantering. ”Att ångra sig innebär en förändring av riktning”, sa han. ”Det handlar om girighet och själviskhet.”

Han förespråkade också en förändring av teologiska antaganden, samt en förändring av kosmologi från transaktion och tävlan till samarbete och samexistens. ”Företag bidrar ofta betydligt till utsläpp”, noterade han. ”Klimaträttvisa innebär att hålla dem ansvariga för deras miljöpåverkan och främja hållbara metoder.”

Mtata rekommenderade en holistisk strategi för att tackla miljöutmaningarna. ”De rika västerländska folken behöver leva mer ansvarsfullt, konsumera mindre, hantera sitt eget avfall och visa solidaritet med de befolkningar som drabbas mest av klimatkrisen.”

För mer information om ECEN:s möte 2023, besök hemsidan på länken nedan. Läs även mer om Skapelsens tid på hemsidan för Season of Creation.