KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Indien röstar – Modi ökar attackerna mot muslimer!

"Kommer Modi och BJP att behålla makten i valet mot en bred oppositionsallians ledd av Congress?"

Enligt AP News rapporterar nu miljontals indiska väljare över 93 valkretsar omröstning på tisdagen, medan premiärminister Narendra Modi har startat en allt mer högljudd valkampanj och använder polariserande retorik i inflammatoriska tal som riktas mot den muslimska minoriteten. Modi har i nyliga kampanjrally kallat muslimer för ”infiltratörer” och sagt att de ”har för många barn”, med hänvisning till en hinduisk nationalistisk trope om att muslimer producerar fler barn för att överträffa hinduer i Indien.

Den tredje omgången av multifasval idag har avgörande platser att hämta i delstater som Karnataka, Gujarat och Uttar Pradesh. De flesta opinionsundersökningar förutspår en seger för Modi och hans parti Bharatiya Janata Party, som möter ett brett oppositionsallians lett av Kongresspartiet och kraftfulla regionala partier. Den stegvisa valperioden pågår till den 1 juni, och rösterna räknas den 4 juni.

Modi, som röstade i västra Ahmedabad på tisdagen, hade från början fokuserat sin kampanj på ekonomiskt framsteg och lovat att göra Indien till en utvecklad nation år 2047. Men på senaste tiden har han och det styrande BJP ökat sin satsning på hindunationalism, med Modi som använder några av sina mest delande retorik under sin tid vid makten.

Medan Indiens ekonomi är en av världens snabbast växande, står många inför ökande ekonomisk stress. Oppositionsalliansen hoppas utnyttja denna missnöje och mobilisera väljare kring frågor som hög arbetslöshet, inflation, korruption och låga jordbrukspriser, vilket har drivit på två års böndernas protester.

”Masken har fallit, och jag tror att det är politiska tvång som har fått dem att agera så här,” säger Ali Khan Mahmudabad, en professor i statskunskap vid Ashoka University i New Delhi. Ändringarna i BJP:s kampanj kan också vara ett tecken på oro kring en låg valdeltagande som de inte hade förutsett, säger Mahmudabad. Valdeltagandet i de första två omgångarna har varit något lägre än samma omgångar i förra valet 2019, enligt officiella data.

”I de senaste valen har BJP:s segrar varit kopplade till att få ut väljarna (att rösta),” säger Mahmudabad. ”Det kan finnas en viss trötthet, missnöje med sittande regering eller till och med besvikelse,” vilket har lett till att BJP trappat upp sin retorik.