Turkiets president Recep Tayyip Erdogan öppnade officiellt en tidigare bysantinsk kyrka i Istanbul som en moské på måndagen, fyra år efter att hans regering hade utsett den till en muslimsk böneplats, trots kritik från grannlandet Grekland.
Kyrkan St. Saviour in Chora, känd som Kariye på turkiska, konverterades formellt till en moské 2020, strax efter att man gjorde samma sak med Istanbuls landmärke Haghia Sophia.
Båda konverteringarna fick beröm från muslimska troende men kritik från Grekland och andra länder som uppmanat Turkiet att skydda de viktiga bysantinska monumenten.
Både platserna är listade som U.N. World Heritage Sites.
Liksom Haghia Sophia, som var en kyrka i århundraden och sedan en moské under flera århundraden, hade Chora fungerat som museum i årtionden innan den beordrades att bli en moské.
Choras officiella öppning som moské försenades dock eftersom byggnaden genomgick restaurering.
Erdogan presiderade på distans över en ceremoni som markerade öppnandet av Chora – samt andra nyligen renoverade strukturer – från en konferenssal vid sitt palatskomplex i Ankara.
”Kanske för det med sig tur,” sa Erdogan under den TV-sända händelsen.
Musa Tombul var en av de första besökarna som bad inuti.
”Jag har väntat på dess öppnande i fyra år,” berättade han för den statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency. ”Jag var hedrad över att be på en sådan plats.”
”Vi tackar Gud för att han visar oss dessa dagar,” citerade Anadolu en annan besökare, Haydar Senbahar. ”Förhoppningsvis kommer vi hit från tid till annan och utför våra böner.”
”Episkopal biskopselekt planerar enkel installation på grund av klimatavtrycket”
Kyrkans enkla streaming till alla inkluderar och vårdar Guds skapelse genom att minska vårt kolavtryck, säger biskop Sean Rowe.