KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Nya schweiziska gardet redo att tjäna påven med hårt arbete och lyhördhet

"De schweiziska gardesoldaterna kämpar inte fysiskt för påven, men strider i andligt krig för Vatikanens besökare."

Som redaktör på en stor kristen tidning, är det avgörande att vi rapporterar om viktiga händelser inom den katolska kyrkan. Nyligen har 34 unga män svurit en ed att skydda påven och hans efterträdare som medlemmar av det schweiziska gardet. Dessa unga schweizare betonar att deras uppgift handlar mer om medkänsla, välgörenhet och lyhördhet än strid.

Inför ceremonin tränade de nya rekryterna flitigt utanför Vatikanens baracker, under sträng övervakning från sina officerare. Att marschera i tungt järnstridskläder och hjälmar, under uppmaning att upprepa de militära gesterna om och om igen, visar på deras dedikation till sitt uppdrag som vakt för påven och Vatikanen.

En av de nya medlemmarna, Renato Peter, delade sin glädje och nervositet inför ceremonin. Att spela trumpetfanfar inför publik och att förverkliga en barndomsdröm om att bli en schweizisk gardist har gett honom en känsla av stolthet och ansvar. Många av de nya rekryterna, precis som Peter, har drömt om att bära den färgglada uniformen sedan de var barn.

Träningen för att bli en schweizisk gardist inkluderade att lära sig Vatikanens protokoll, stadens layout och det italienska språket under den första månaden. Därefter följde en månad då de fick militär- och taktisk träning med schweiziska kantonspolisen. Trots att uppdraget kräver två års tjänstgöring, väljer de flesta att lämna efter sex månader för karriärer inom polis- eller säkerhetssektorn i Schweiz.

Att vara en schweizisk gardist är en krävande uppgift med skift som kan sträcka sig från 6 till 12 timmar, inklusive vakt vid Vatikanstatens portar, patrullering i det påvliga palatset och resor med påven. Vissa skift kan vara så långa som 16 timmar i den tunga stridsrustningen och hjälmen, ofta med en medeltida hillebard och den traditionella gula, röda och blå uniformen.

Rollen som schweizisk gardist kräver förmågan att skilja verkliga hot från människor som endast söker tröst eller hjälp. Många besökare vid Vatikanen söker hjälp, tröst eller en audience med påven, vilket sätter gardisterna i situationer som kräver medkänsla och lyhördhet. Samtidigt är deras primära uppgift att skydda påven, vilket innebär att de alltid står redo att försvara honom mot potentiella hot.