KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Ökad säkerhet för religiösa platser efter hot mot synagogor”

Antisemitiska hatbrott ökar med 45% enligt senaste NYPD-data - en alarmerande trend som behöver uppmärksammas.

På lördagen den 4 maj fick cirka 40 New York City-rabbiner och synagogpersonal samma skrämmande e-post i sina inkorgar: ”Jag har placerat en bomb i ert byggnad. Ni har några timmar på er att desarmera, annars kommer blod att skvätta överallt.”.

”Jag har pratat om det här länge med min församling,” sa rabbin Sharon Kleinbaum från Congregation Beit Simchat Torah, en av synagogorna som nämns i e-posten. ”Vi planerar för allt detta. Vi har protokoll på plats och har ökat säkerheten. Vi behöver alltid vara väl förberedda.”.

Beit Simchat Torah, en LGBTQ+-affirmativ synagoga, har tidigare ställts inför liknande bombhot, men sedan Israel-Hamas-kriget började i oktober har många judiska församlingar, oavsett deras syn på kriget, mött hotet om antisemitiska attacker.

”Jag tror att det finns enorm ångest, rädsla och oro över världen vi lever i,” sa Kleinbaum. ”Som LGBT-synagoga upplever vi världen från en plats där vi vet att det finns mycket hat. Men vi har alltid ett val. Fokuserar vi på det hatet? Eller fokuserar vi på kärlek?”.

Kleinbaums församling i Midtown Manhattan höll sin årliga reträtt bort från den hotade byggnaden, men två andra synagogor, Congregation Rodeph Sholom på Upper West Side och Brooklyn Heights Synagogue, evakuerades som en försiktighetsåtgärd.

Senare genomförde New Yorks polisavdelning en sökning av synagogorna och fann att hoten inte var trovärdiga.

”Hoten har bedömts som inte trovärdiga, men vi kommer inte tolerera individer som sprider rädsla och antisemitism,” twittrade New Yorks guvernör Kathy Hochul. ”De ansvariga måste ställas till svars för sina avskyvärda handlingar.”.

En FBI-utredning av källan till e-posten, som kallar sig ”Terrorizer 111,” är under utveckling.