KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Belgisk biskop avsatt efter 14 år för övergrepp mot brorson

Skandalen kring avsatt biskop Vangheluwe kan skapa problem inför Påvens kommande besök i Belgien.

På torsdagen avsatta påven Franciskus en notorisk belgisk biskop som erkände för 14 år sedan att han sexuellt missbrukade sin systerson, men inte mötte något straff från Vatikanen. Scandalen med Roger Vangheluwe, den tidigare biskopen i Brugge, blev en symbol för den katolska kyrkans hyckleri och dysfunktion i hanteringen av missbruksfall. Han tilläts tyst pensionera sig efter att skandalen bröt ut 2010, utan att någon åtgärd togs mot honom.

Vatikanens uttalande att Franciskus hade avlägsnat Vangheluwe kom några månader innan påven skulle besöka Belgien, där fallet skulle ha varit en oönskad och problematisk distraktion. Vangheluwe blev internationellt ökänd 2010 när det avslöjades att han sexuellt missbrukade sin unge systerson i över ett dussin år när han var präst och senare biskop. Han erkände senare att han också missbrukade en andra systerson.

Han tilläts pensionera sig två år före den normala pensionsåldern, men mötte inget ytterligare straff. Det var ett bevis på Heliga Stolens generella vägran vid den tiden att sanktionera katolska biskopar även för erkända sexuella brott. Vatikanens ambassad i Belgien sa i ett uttalande på torsdagen att ”allvarliga nya element” hade rapporterats till Heliga Stolens sexbrottskontor under de senaste månaderna som motiverade att fallet öppnades igen.

Det sägs inte vilken ny information som mottagits. Under de senaste månaderna har Belgiens egna biskopar blivit allt mer offentliga i sin upprördhet över Vatikanens vägran att agera mot Vangheluwe. I september sa Antwerpens biskop Johan Bonny till belgiska TV-kanalen VRT att de belgiska biskoparna i åratal hade bett Vatikanen, skriftligen och personligen, att avsätta Vangheluwe men inte fått något svar.

I sitt uttalande sa Vatikanens ambassad att efter att Vangheluwes försvar hörts presenterade Dikasteriet för tronens doktrin fallet för Franciskus den 8 mars. Tre dagar senare sa de, bestämde sig Franciskus för att godkänna rekommendationen att Vangheluwe avsattes från prästtjänsten. Det är den strängaste straffet som Vatikanen kan utfärda, men det betyder bara att Vangheluwe nu är en lekman och inte kan framträda som präst.