Kvinnor lämnar den katolska kyrkan i en alarmerande takt, många hänvisar till ”olösliga skillnader”. I en värld som vaknar upp till verkligheten av sexism och sexuellt missbruk på varje nivå av nästan varje institution, har kyrkans långsamhet att anpassa sig och engagera sig med feministiska krav försvagat dess grepp, med vissa kvinnor helt lämnar tron.
I sin senaste bok, ”Kan du vara katolik och feminist?”, argumenterar teologen Julie Hanlon Rubio att medan många katolska feminister på 1970-talet hade skisserat ett sätt för deras två identiteter att samexistera, är det mycket svårare idag.
”Från och med 2017 kom #MeToo- och #ChurchToo-rörelserna samman för att väcka djupgående frågor. Inte för första gången ställdes katolska kvinnor inför prästernas, biskoparnas och Vatikanens synder, liksom bristerna i den hierarkiska strukturen som möjliggjorde missbruk. Vissa slutade gå på mässa eller lägga pengar i kollekten”, skriver Rubio i sin bok.
“Plötsligt verkade möjligheten att inte vara katolik allt mer verklig. Tidigare tillfredsställande svar på frågan, ’Varför stanna?’, kändes inte längre tillräckliga inför sådana uppenbara misslyckanden”, skrev hon.
Varje av de nio kapitlen i boken behandlar ett ämne: människovärdet, sex, arbete, äktenskap, liv, kön, makt, bön och tillhörighet. Varje ämne analyseras från både ett katolskt och feministiskt perspektiv, söker punkter av spänning såväl som möjligheter till samverkan.
När det gäller att förstå vår gemensamma mänsklighet, individens värdighet i termer av deras sexualitet och vikten av att upprätthålla en balans mellan personlig blomstring genom arbete och ett åtagande till familjen, kan katoliker och feminister hitta gemensam mark, enligt teologen.
Kristen högskola stänger – ny tar hand om alumner
Houghton University räddar två evangeliska skolor – men uppdraget blir mer än de trott.