KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Brandstiftare anlägger eld i judisk center i Florida – polisen tror inte det var ett hatbrott

Hemlös man med misstänkt psykisk sjukdom misstänkt för brand - ingen hatbrott enligt polisen.

En synagoge i Fort Lauderdale, Florida har drabbats av svår skada efter en påstådd mordbrand i helgen. Polisen tror att branden startades av en hemlös man med psykiska problem som tidigare konfronterat rabbinen och andra.
Rabbin Chaim Slavaticki berättade på måndagen att mannen som anklagas för att ha startat branden satte sig framför hans familjs bil på fredag kväll och vägrade släppa förbi dem när de kom för en Shabbat-middag med samhället.
”Han sa negativa saker och hindrade oss från att passera,” sa Slavaticki. Han sa att misstänkta tidigare gjort obscena gester mot honom och haft konflikter med andra på centret.
Scott Hannaford, 50, greps på lördagen och åtalades för mordbrand, enligt Fort Lauderdale-polisen. Han hölls på Broward County jail på $100,000 borgen på måndagen. Försvarsadvokatens kontor sa att deras advokater ännu inte har utsetts för att representera honom.
Hannaford är en hemlös man ”som verkar lida av psykisk sjukdom” och branden antas inte vara ett hatbrott, sa polisens uttalande. Ingen befann sig i byggnaden och inga skador rapporterades.
I en säkerhetskamera syns en man tända eld på en minibuss som tillhör Slavatickis fru strax efter kl. 07.00 på lördagen när den var parkerad bakom byggnaden, som ligger på en gata med populära restauranger och barer.
Branden spred sig till strukturen, som även inrymmer Friendship Circle, ett nondenominationalt program för 175 specialbehövande barn och unga vuxna. Den har också en restaurang som anställer 12 specialbehövande vuxna som lär sig livsfärdigheter.
Köket och dess utrustning skadades allvarligt och kommer att vara stängt i månader. Resten av byggnaden kommer att vara stängd i minst flera veckor. Slavaticki och hans personal letar efter närliggande platser för att flytta centrets program.
Han sa att den enda saken som överlevde från minibussen var en bönbok, som knappt skadades.
Slavaticki sa att även om försäkringen kanske täcker en del av skadorna, har medlemmar i samhället och från så långt borta som Japan erbjudit sig att hjälpa till med reparationerna. ”Vår enhet är vår styrka. Det här stället kommer att bli en större ljus för folket omkring oss. Vi ber för bättre dagar,” sa han.