KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kontrovers kring Internationella Röda korset: Anklagas för bristande transparens och effektivitet!”

Ryska Röda Korset-chefen nära Ukraina-invasion – internationell granskning pågår, lovar Rödakors-federationens talesperson.

Kommer Rysslands Röda­kors- och Röda­halvmånefederation snart att uteslutas från moder­organisationen baserad i schweiziska staden Genève? Det är frågan man ställer på en av landets största dagstidningar, Le Temps. Dataläckor visar att den ryska avdelningen av den humanitära ­organisationen stödjer invasionen av Ukraina.

Ämnet har lett till en het debatt i alplandets medier och sociala medier. Många ifrågasätter nu den humanitära organisationens neutralitet och uppmanar ledningen att reagera. ”Ryska Röda Korsets trovärdighet är förstörd, ICRC:s trovärdighet försämras”, kommenterar exempelvis läsaren Marc Virtuosa på tidningen Tribune de Genève.

Nyligen stängdes Vitrysslands Röda Korset av efter chefens öppna stöd för Rysslands invasion i Ukraina. Den internationella grävande journalistgruppen ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) säger sig ha fått fram uppgifter som pekar på att Kreml håller på att ”ersätta” Internationella Röda Korset i erövrade områden.

I undersökningen framgår även att ryska Röda Korsets chef, den 29-årige barnläkaren Pavel Savchuk, ska ha varit aktiv i Ryska federationens federala säkerhetstjänst NFB från 2021 fram till nyligen. Savchuk ska även vara aktiv i ­organisationer som styrs av Kreml med målet att samla in pengar åt den ryska fronten.

På Internationella Röda Korset i Genève känner man till uppståndelsen i medierna. – Vi granskar nu påståendena i artiklarna noggrant. Vi tar dem på största allvar. Givetvis förstår vi att uppgifterna kan väcka oro och ställa frågor som riskerar att påverka förtroendet för Internationella Röda Korset, skriver Ewan Watson i en epost till Sändaren.

Han understryker att förväntningarna av medlemmarna i Internationella Rödakors- och Röda­halvmånefederationen är att följa stadgar och grundläggande principer. – I det långa loppet är det dock alltid vårt mål att stödja och hjälpa människor i nöd, skriver pressansvarige Ewan Watson. Ungefär 23 000 försvunna personer i och med kriget mellan Ukraina och Ryssland eftersöks nu av hjälporganisationen. Många av dess tusentals medarbetare arbetar under svåra förhållanden och tvingas ned i bunkers när striderna tilltar.