KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kyrkans fastighetsbolag drar in 159 miljoner i kristider”

Rekordvinst för Immanuelskyrkans fastighetsbolag - VD Samuel Borg avslöjar hemligheten bakom framgången.

I fastighetsbranschen är tongångarna i allmänhet dystra. Det höga ränteläget sätter hård press på bolag som har stora lån, och lågkonjunkturen gör att efterfrågan på kontorslokaler är svag.

Men ett ljus i mörkret är Immanuelskyrkans helägda fastighetsbolag Probitas, som innehar hotell och hyres- och kontorsfastigheter. Bolaget gick förra året med 159 miljoner kronor i vinst. Det berodde delvis på att företaget sålde ett hotell, men utan försäljningen skulle vinsten ändå blivit 40 miljoner kronor.

– Vi har varit lyckosamma med uthyrningen av kontorsvakanser, trots att marknaden varit trög, säger VD Samuel Borg.

I december 2021 band företaget räntan på en låg nivå för lån på 750 miljoner kronor.

– Det är förstås ganska skönt när räntan gått från en procent till fem, säger han.

Efter finanskrisen 2008 till 2011 blödde Probitas pengar. Men sedan dess har företaget gett en stabil inkomst till församlingen, och Samuel Borg räknar med att vinsten ska bli stor även 2024. Probitas har budgeterat för en vinst på 80 miljoner kronor.

– Det gör att församlingen kan expandera och utvecklas när andra församlingar måste dra ner, säger han.

Det finns ändå utmaningar för Probitas. Spotify tecknade 2019 ett långt hyreskontrakt för kontorslokaler i Jarlahuset, lokaler som streamingföretaget nu vill lämna. Det kontraktet löper dock inte ut förrän i december 2028.

– Så det är ingen ko på isen, säger Samuel Borg.

Under pandemin vande sig många tjänstemän vid att arbeta hemma. Inom fastighetsbranschen har det funnits en oro för att hemarbete ska minska behovet av kontorsplatser. Samuel Borg är inte orolig för en sådan utveckling.

– Jag tror det finns en motverkande trend. För att locka anställda in till kontoren måste det finnas större mötesplatser som ger utrymme för kreativa möten. Jag tror inte hotet är så stort som många tror, säger han.

– Vi har haft några offensiva år, och gått från ett fastighetsinnehav på en miljard till fem miljarder. En del tycker kanske att det gått för fort. Jag tror att det kommer öppna sig möjligheter att göra förvärv när företag nu tvingas sälja. Jag säger inte att vi kommer att göra fler förvärv, men vi tittar utan att ha bråttom.