I en ny memoarbok berättar påve Franciskus sin historia genom de historiska ögonblick som präglat hans liv, från Andra världskriget till 11 september, och undersöker hur dessa händelser till sist påverkade hans pontifikat.
Boken, med titeln ”Life: My Story Through History”, ges ut av Harper Collins i Europa och USA den 19 mars, vilket markerar den 11:e årsdagen av påve Franciskus tid som ledare för den katolska kyrkan.
Trots att påven tidigare har publicerat självbiografier, illustrerar denna memoar, baserad på påvens samtal med Vatikanens journalist Fabio Marchese Ragona, det djupa inflytande världshändelserna haft på Franciskus. Från Förintelsens fasor till atombombens nedsläpp, från McCarthyismens orättvisor till Berlinmurens fall, formade historiska händelser Jorge Mario Bergoglios liv och prioriteringar som religiös ledare.
I boken ser den 87-årige påven tillbaka på sitt liv och tar upp sin skröpliga hälsa och ålderdom. ”Jag har aldrig haft anledning att tänka på att avgå, för det är ett alternativ att överväga endast vid allvarliga hälsoproblem”, säger han i boken.
Franciskus, vald 2013 efter att hans företrädare Benedikt XVI hade tagit det historiska beslutet att avgå och ta titeln som emeritus-påve, besökte sjukhuset i februari på grund av influensa och har haft svårt att stå upp eller läsa offentligt de senaste veckorna. I memoaren nämner han att om hans hälsa skulle försämras allvarligt skulle han ta rollen som biskop emeritus av Rom och erbjuda bikter i kyrkan St. Maria Maggiore i Rom.
Vissa kanske har hoppats på att jag, efter en sjukhusvistelse, kanske skulle göra en sådan tillkännagivelse, men det finns ingen risk för det: tack vare Gud, mår jag bra och, som jag har sagt, finns det många projekt att förverkliga, Gud vill.
”Vad gäller min tjänst finns det inga bristande planer. Det finns fortfarande så många saker att göra”, berättar påven för Ragona, när han diskuterar planer på att besöka sitt hemland Argentina, sitt fortsatta engagemang för migranter och flyktingar, sin kamp för miljön och den långa vägen mot verklig ekumenism.
Central för denna roll är påve Franciskus hjärtebarn: Synoden om synodalitet, en flerårig konsultation av katoliker på varje nivå av kyrkan om hur man ska engagera sig med den moderna världen. ”Även om det finns de inom kyrkan, upptagna av stolthet och egoism och byten för diaboliska frestelser, som skulle vilja se den delad som om det fanns två grupper av rivaliserande fans”, tillägger han.
Under de 30 åren i Argentina som kallas Den smutsiga kriget (1974-1983) testades Francis förmåga att navigera i komplexa politiska situationer och en auktoritär regim. Genom den tiden säger han i memoaren att han lärde sig hantera kritik och försök att smutskasta hans rykte.
”Det finns alltid några som vill sätta bromsar på reformen, som vill att sakerna alltid ska förbli som de var under påvekungarnas dagar, som drömmer om ytlig förändring som bevarar status quo, och detta är definitivt inte bra för kyrkan”, tillägger Franciskus.
”Episkopal biskopselekt planerar enkel installation på grund av klimatavtrycket”
Kyrkans enkla streaming till alla inkluderar och vårdar Guds skapelse genom att minska vårt kolavtryck, säger biskop Sean Rowe.