KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Notre Dames renovering: en femårig resa av hängivenhet och återhämtning

Återuppbyggnaden av ikoniska medeltida monumentet har övervunnit hinder som pandemiförseningar och ledarens bortgång.

I april 2019 härjades Notre Dame av en brand, vilket ledde till att taket och spiran kollapsade och interiören förstördes. En monumental insats för att återställa katedralens storhet inleddes, och Frankrikes president Emmanuel Macron lovar att färdigställa det inom fem år.

I juni 2020 försenades arbetet vid katedralen på grund av pandemin, men att ta bort förkolnade ställningar som omgav spiran markerade en betydande milstolpe.

I augusti 2020 började ansträngningarna att återställa orgeln som en gång dånade genom katedralen – Frankrikes största musikinstrument. Den 8 000-rörs orgeln överlevde branden, men var täckt av giftigt blydamm.

I mars 2021 valdes den första av förväntade 1 000 historiska franska ekar som ska användas för att återuppbygga spiran ut från Bercé-skogen i Franska Loireregionen.

I september 2021 slutfördes arbetet med att säkra strukturen äntligen, efter att snickare, ställningsbyggare, klättrare och andra hjälpt till att bygga temporära strukturer och en speciell enorm ”paraply” för att skydda tornen, valven och väggarna på taklösa byggnaden. Budgivning startar på resten av rekonstruktionen.