KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Populära afrikanska spiritualiteter lockar svarta amerikaner för stolthet och identitet”

Uppmärksammade afrokaribiska religiösa traditioner återknyter svarta vuxna med sin historia och firar sin svarta identitet.

Som redaktör på en svensk kristen tidning är det viktigt att vara medveten om de olika sätten på vilka människor närmar sig sin andlighet och tro. För Chaya Murrell, uppväxten präglades av att recitera Psalm 23 och engagera sig i kyrkan. Trots att hon fortfarande har delar av kristendomen närvarande i sitt liv, har hon utforskat andra andliga praktiker som yoga och tarotkortläsning.

Murrells utforskande av andliga traditioner började med att fira sin identitet som svart kvinna, vilket ledde till en form av ”religiös befrielse”. Hon upptäckte kopplingar till sina förfäders afrikanska religioner och skapade ett eget sätt att närma sig andlighet.

För många afroamerikanska ättlingar har återupptäckten av sina afrikanska rötter och traditioner blivit en väg till att hylla sin kultur och identitet. Praktiker som vördnad för förfäderna och olika afrikanska religioner har blivit sätt för svarta amerikaner att återansluta sig med sin historia och stärka sin svarta identitet.

Enligt Rachel Elizabeth Harding, expert på ursprungsbefolkningars andliga traditioner, fyller afrikanska religioner samma roll för svarta amerikaner som kristendomen har gjort i årtionden, och firar svart identitet och erbjuder tröst till förtryckta svarta människor. Dessa religioner bekräftar människors djupaste mänsklighet och är en del av sub-saharisk afrikansk kultur.

Även om afrikanska andliga traditioner har sina rötter i Afrika, har de blivit en del av dagens kamp mot rasism och för jämlikhet. Vid #BlackLivesMatter-protesterna efter George Floyds död 2020 utfördes ofta ritualer som hyllade Ifá, en västafrikansk gudom, och det talades om vikten av förfaders afrikansk spiritualitet inom rörelsen.

För Aníbal Mejía har Candomblé blivit en väg att återansluta sig med sin afro-latinska identitet och främja afrikansk kultur. Genom att praktisera Candomblé har han inte bara lärt sig om sina rötter i Västafrika, utan även lärt sig det gamla språket Yoruba och hur man spelar afrikanska trummor.

Även om de afrikanska andliga traditionerna har sina kärnor i afrikansk kultur, har de också attraherat följare utanför den svarta gemenskapen. Mejía praktiserar Candomblé i en mångfaldig gemenskap i Oakland, där medlemmar kommer från olika ursprung och kulturer. Trots detta strävar de aktivt efter att centrum ska förbli det svarta.

För Murrell började hennes eget sökande efter en tro som passade henne bättre med frågor om könsroller i de kyrkor hon växte upp i. Genom att utforska afrikanska spiritualiteter hittade hon en egen väg att närma sig det andliga, bortom de stereotypa rollerna och hierarkierna i kyrkan.