KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Hindu-advokat kritiserar General Mills för användning av biffgelatin i Yoplait-yoghurt”

"Stora skillnader i matvanor: Hindus avstår ofta från nötkött då de ser kor som heliga djur."

En hinduisk förespråkare har krävt en officiell ursäkt från General Mills efter att ha lärt sig att Yoplait-märkesyoghurt innehåller gelatin från nötkött.
Rajan Zed, ordförande för Universal Society of Hindus, släppte ett uttalande den 19 mars där han krävde att General Mills VD Jeffrey L. Harmening skulle avgå.
Zed sa att en vän hade berättat för honom att den populära yoghurtprodukten innehöll gelatin, men han visste inte varifrån. Han skrev en förfrågan till General Mills konsumentvårdsavdelning och fick en respons, sa han, efter flera försök: ”Källan till gelatin i alla Yoplait-yoghurtprodukter är nötkött.”
”Jag blev förskräckt”, berättade Zed för RNS via e-post.

Hinduer avstår vanligtvis från att äta nötkött och tror att kor är heliga och upphöjda kamrater till gudarna. Många hinduer vördar boskap som gaumata, eller ko-mor, ett djur de ser som näringsgivande både kropp och själ genom sin leverans av mjölk. Och i Indien finns särskilda skyddande skydd som kallas gaushalas för att se till att kossor har ett hem.
”Det är chockerande för hinduer att få veta att populära Yoplait-yoghurtar, som många har ätit i åratal, innehöll nötkött, medan nötkött inte explicit nämndes bland ingredienserna som anges på Yoplait-förpackningarna.
”Det är en mycket allvarlig fråga för de hängivna och skulle allvarligt skada deras känslor om de skulle få reda på att de omedvetet åt nötkött-yoplait-yoghurtar”, tillade han.

I sitt uttalande uppmanade Zed General Mills att återkalla alla Yoplait-produkter som innehåller gelatin där dess källa inte tydligt anges och ersätta dem med förpackningar som ”markant deklarerade källan till gelatin under ingrediensetiketten.”
”Denna fråga påverkar förutom hinduer också vegetarianer, vegetarianer och hängivna av andra religioner som inte konsumerar vissa typer av kött”, sa Zed till RNS.
Zeds organisation har länge varit vokal mot ”olämplig användning eller trivialisering” av heliga hinduiska bilder av företag, som en Lord Ganesha yogahandduk och en IPA med namnet ”Kali the Destroyer.”

General Mills svarade inte RNS för kommentar. Offentliggörande av ursprunget till gelatin, varken nötkött, gris eller fisk, är inte ett etikettbehov enligt den amerikanska livsmedels- och läkemedelsförvaltningen.
2017 kritiserade Zed Kellogg’s för att inte avslöja nötköttsgelatin i deras produkter, som Frostade Pop-Tarts, Frostade Mini-Wheats och Rice Krispies Treats spannmål. Och nyligen år 2023 kämpade Zed mot Baskin Robbins för marsmallowsen som finns i deras Rocky Road glass, också härledd från nötkött och grisgelatin.
Zed säger att det är helt säkrare för hinduer, och andra med religiösa kostrestriktioner, att undvika gelatin – traditionellt tillverkat av kollagen som kommer från ben och hud från kor och grisar – eftersom det inte finns något sätt att vara säker på dess ursprung utan att skriva till tillverkarna. Eller, säger han, människor bör leta efter veganska gelatinalternativ.
”General Mills, som hävdar att de är ett ’innovativt företag som står för det goda’, bör inte vara i branschen för att skada känslorna hos trovärdiga konsumenter och samhällen och motsäga sitt eget påstående ’Gör det rätta, hela tiden'”, sa Zed.