KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Katolsk orden för Heliga Landet efterlyser en ”rättvis fred” – uppmanar till handling.

Kan fred i Heliga Landet fortfarande ske? Kardinal Filoni är övertygad om att samexistens är möjlig.

Cardinal Fernando Filoni betonade att det inte kan finnas fred i det heliga landet om det inte finns rättvisa och förståelse för att både Israel och Palestina har rätt att existera.

Kardinalen talade på torsdagen till Vatikanens journalister, där han diskuterade det arbete som hans orden ekonomiskt stödjer i det heliga landet.

Sankt Sepulchre-riddarordern grundades av påve Pius IX år 1898 med syftet att finansiera och stödja den kristna gemenskapen i det heliga landet. Dess cirka 30 000 medlemmar, riddare och riddarinnor, är inte bara tilldelade en hedersbetygelse utan de förväntas också göra ekonomiska bidrag till Latinpatriarkatet i Jerusalem.

Varje månad samlar ordern in cirka 900 euro från medlemmarna, vilket motsvarar cirka 15 miljoner euro (över 16 miljoner dollar) per år. Patriarken beslutar hur pengarna ska förvaltas, vilket används för att stödja kristna skolor, välgörenhetsorganisationer och de fattiga i det heliga landet.

Den våldsamma attacken av Hamas-militanter i oktober och den israeliska invasionen av Gaza som följde har lett till över 30 000 dödsfall, där den överväldigande majoriteten är palestinier. Butiker är stängda och pilgrimer har flytt, sa Filoni, vilket har placerat talrika familjer på fattigdomsgränsen.

Påven Franciskus och den latinska patriarken i Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, har gjort upprepade vädjanden om fred. Vatikanen har historiskt stött en ”två folk, två stater”-lösning för det heliga landet, vilket skulle etablera en oberoende palestinsk stat bredvid Israel, men Pizzaballa uttryckte sin skeptiskhet i sina senaste uttalanden.