KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Katolska polacker får ny ledare i kampen mot sexuella övergrepp”

Skandaler och avhopp bland Polens ärkebiskopar och biskopar skakar Vatikanen och den kristna gemenskapen.

Den polska katolska kyrkans ledare har valt den moderate ärkebiskopen Tadeusz Wojda till sin nya chef. Kyrkan kämpar fortfarande med att hantera sexuella övergrepp på minderåriga av vissa polska präster, samtidigt som antalet polacker som går till kyrkan har minskat kraftigt. Valet skedde vid en tvådagarskonferens där biskopar och ärkebiskopar valde Wojda, 67 år gammal, att efterträda den konservative ärkebiskopen Stanislaw Gądecki från Poznan för en femårsperiod.

Över 90% av polackerna är fortfarande formellt medlemmar i den katolska kyrkan, men siffror från 2022 visade att mindre än en tredjedel av katolikerna deltog i mässan enligt kyrkans statistiska institut. I 27 år, från 1990 till 2017, tjänstgjorde Wojda vid Vatikanens Congregation for the Evangelizations of Peoples, under tre påvar: polska födda Johannes Paulus II, Benedictus XVI och Franciskus. Han utnämndes sedan till ärkebiskop av Bialystok, i östra Polen, vid gränsen till Belarus. År 2021 blev han ärkebiskop av Gdansk.

Under sin tid i Bialystok, när tusentals migranter anlände till gränsen med Belarus, förordade Wojda öppenhet och tolerans, men betonade också att gränser måste skyddas. Vid den tiden talade han också starkt emot jämlikhetsparader från LGBT+ -samhället i regionen och sade att homosexualitet var en ”synd”. Observatörer förväntar sig inte att Wojda kommer att ändra kyrkans starkt försvarande kurs när det gäller uppdagade fall av övergrepp på minderåriga av präster.

Ett antal av Polens ärkebiskopar och biskopar har gått i pension eller avgått, med Vatikanens godkännande, för att ha ignorerat eller försökt mörklägga missbruksfall och för att förminska offrens trauma. I vissa fall har förövarna åtalats i rättsfall och beordrats att betala skadestånd till offren. I ett nyligen fall betalade Kalisz stift 300 000 zlotys ($76,000) till offret för en pedofil präst i september.

Den tidigare högerregeringen knöt nära band med kyrkan och stödde vissa av dess institutioner ekonomiskt, vilket vann tacksamhet från många troende. Regeringen låg också i linje med kyrkan i fördömandet av abort och främjandet av traditionella familjevärden. Den nuvarande pro-europeiska regeringen försöker minska kyrkans kopplingar till politiken och även begränsa dess privilegierade ekonomiska position som befriar kyrkan från beskattning.

Historiskt sett har den katolska kyrkan hållits i hög aktning av polacker, eftersom den har varit nära kopplad till nationen och stött dess kultur och frihetskamp under landets uppdelning på 1800-talet, under andra världskriget och under mer än 40 år av Moskva-styrd kommunistiskt styre, fram till 1989.