KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Patriarken Neofyt I av den bulgariska ortodoxa kyrkan död vid 78 års ålder”

"Mjukspelande teolog kritiserade Rysslands invasion av Ukraina som ny kristen."

Neofyt I, patriarken för den bulgariska ortodoxa kyrkan, har avlidit vid 78 års ålder efter en lång sjukdom, meddelade kyrkan på onsdagen (13 mars).
Enligt uttalandet var orsaken till hans död multipel organsvikt.
Neophyte, född Simeon Nikolov Dimitrov i Sofia, Bulgarien, var den tredje patriarken för den bulgariska ortodoxa kyrkan sedan patriarkatet återställdes 1953 nästan 600 år efter att det demonterades efter Bulgariska rikets erövring av Osmanska riket och schism med ekumeniska patriarken i Konstantinopel. Entroniserad som patriark 2013 var han kyrkans första ledare att regera helt efter skuggan av kommunistiskt styre.
Under sitt decennium som ledare betraktades Neophyte som en ödmjuk teolog som arbetade för att överbrygga klyftor mellan sin tro och andra i de oftast splittrade Balkanländerna.
Han välkomnade offentligt påven Franciskus när påven besökte hans land 2019, även om andra inom den bulgariska kyrkan betraktade besöket som ”en attack mot ortodoxin”.
”Bulgariens president, Rumen Radev, sa i en Facebook-post: ”Primates död för den bulgariska ortodoxa kyrkan är en enorm förlust för den och för det bulgariska folket. Med sin hängivenhet till Guds och ortodoxins andliga tjänst etablerade sig Patriark Neophyte som en förespråkare för det bulgariska folket och vårt land.”
Neophyte var också väl ansedd av Bulgariens icke-kristna minoriteter. 2019 hade han gått med Mustafa Hadzhi, Bulgariens stor mufti, i att lobby verka för att staten förlåter skulder som landets muslimska samfund hade till staten.
”Som patriark kommer Neophyte att vara i våra tankar som en extremt god person och en dialogisk andlig ledare. Den muslimska tron kommer att minnas honom för hans empati och respekt för de religiösa samfunden i landet, sökandet efter samförstånd i namn av gemensamma ståndpunkter, lagstiftning, moral, utbildning och traditionella värden som vi har kämpat för tillsammans,” sa Hadzhi.
Aleksander Oscar, president för Bulgariens judiska samfund, berättade för Religion News Service: ”Han kommer att kommas ihåg som en mycket respekterad ledare för den bulgariska kyrkan, en värdig efterträdare till metropoliterna Stefan och Kiril, vare sig de vilar i frid, rättfärdiga bland nationerna.” Oscar syftade på andra världskriget-eran ledare för den bulgariska ortodoxa kyrkan som arbetade för att rädda Bulgariens nära 50 000 judar från döden på nazisternas händer.