KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven erkänner kritik och hälsoproblem, men avslöjar i ny memoar att han inte tänker pensionera sig

Påverkan av sjukdomar: Påve Franciskus kämpar mot bronkit och influensa, tvingas be personalen läsa hans tal.

Påven Franciskus säger att han inte har några planer på att avgå och inte lider av några hälsoproblem som skulle kräva det, enligt en ny memoar där han fortfarande har ”många projekt att förverkliga.”

Franciskus, 87 år, gjorde kommentarerna i en självbiografi, ”Livet: Min historia genom historien,” som publiceras på tisdag, den 11-årsdagen för hans installation som påve. Omfattande utdrag publicerades torsdag i den italienska tidningen Corriere della Sera.

I memoaren, skriven med den italienska journalisten Fabio Marchese Ragona, berättar Franciskus om nyckelögonblick i sitt liv och deras korsning med världshändelser (Andra världskriget, Argentinas militärdiktatur och Vatikanens intriger) och hur de tillsammans påverkar hans prioriteringar som påve.

Han adresserar återkommande spekulationer om sina hälsoproblem, kritiken från konservativa och vad både kan innebära för framtiden för sitt pontifikat. Sådana frågor har alltid omgett påvedömet men möjligheten till en påvlig avgång blev endast en verklighet med den sena påven Benedikt XVI:s historiska avgång 2013.

Franciskus, som fick en del av en lunga borttagen som ung man, har kämpat mot bronkit, influensa och förkylningar av och på denna vinter och de senaste två veckorna har han bett en medarbetare att läsa de flesta av hans tal. Han hade en bit av sin stora tarm borttagen 2021 och var inlagd på sjukhus två gånger förra året, inklusive en gång för att ta bort tarmärtsvävnad från tidigare operationer för att behandla divertikulos, eller utbuktningar i tarmväggen.

I sin memoar betonade han att påvedömet är en livstidsanställning men att ”om en allvarlig fysisk begränsning” inträffar har han redan skrivit ett avgångsbesked som förvaras i Statssekretariatet.

”Men detta är, jag upprepar, en avlägsen möjlighet, för jag har verkligen ingen anledning allvarlig nog att få mig att överväga att avgå,” sade han. ”En del kanske har hoppats att jag förr eller senare, kanske efter en vistelse på sjukhus, skulle göra en sådan tillkännagivande, men det är ingen risk för det: Tack vare Gud, mår jag bra, och som jag har sagt finns det många projekt att förverkliga, Gud vill.”