KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Skandal hos Pingst FFS: Ska granska sin egen granskning av Daniel Alm!”

"Skandalföreståndaren granskas av Pingst FFS - missa inte det senaste från Pingststyrelsen!"

Mot bakgrund av att Pingst FFS förre ledare Daniel Alm nu friats från att ha utfört olagliga gärningar i Pingst egen granskning, och att ärendet alltså inte blivit ett polisärende har han själv varit skarpt kritisk till hantering av honom.
Som Sändaren tidigare skrivit om skrev han ett inlägg om detta på sin ”substack-sida”, en prenumererad tjänst där han delar sina tankar.
Han menade att utredningen visar att han inte är skyldig till de anklagelser som riktats mot honom om arbetsmiljöbrott eller sexuella trakasserier. Och menade att dessa anklagelser (från Pingst FFS styrelse) vållat honom och hans familj stor skada.

Daniel Alms advokat Joakim Sjöberg utvecklade för Sändaren hur de menar att Pingsts styrelse brustit i sin kommunikation. Och ett antal profilerade pingstpastorer följde sedan upp med ett debattinlägg i Sändaren.
– Det finns en moralisk del och en juridisk del av detta. Den moraliska delen kan diskuteras, och där tar Daniel Alm hundra procent ansvar, men ska inte blandas ihop med arbetsrätt och straffrätt. Men styrelsen har hängt ut Daniel Alm som att han gjort straffrättsliga eller arbetsrättsliga fel, säger han till Sändaren.
Han menade då att det också finns grund för att driva en process om förtal mot ledande företrädare inom Pingströrelsen i Sverige och pekade bland annat på uttalanden från PFFS kommunikationschef Richard Svensson.

Richard Svensson har hittills inte svarat på motanklagelserna från Sjöberg och Alm, men till Jönköpings-Posten säger Pingst FFS ordförande Lennart Edström att det kan finnas anledning att granska sin egen granskning.
På JP:s fråga om hur han tolkar diskrepensen mellan att utredningen kunde avskiva allt som berörde misstänkt brott mot straff- och arbetsrätten, och det kommunikationschefen Richard Svensson tidigare sagt (Om kvinnans berättelse och uttalanden om maktmissbruk av sexuell karaktär exempelvis). Då svarar han så här:
– Vi kommer att göra en ordentlig analys av processen och jag varken vill eller kan föregå den.

Mediernas fick fel bild.
Det var medierna. Det har spritts en uppfattning om att vi skulle ha gått ut innan den 19 februari, men vi gick inte ut med någonting innan dess.
Pingströrelsens kommunikationschef Richard Svensson gjorde flera utspel, kontrar JP.

Han erkänner dock att det på sista raden är styrelsen som har yttersta ansvaret och att hela processen nu kommer att gås igenom grundligt. Vad det isåfall kan leda till är svårt att säga. Edström själv nämner här att krisplanen skulle kunna ändras. Och att Alm får någon form av upprättelse.
– Hur vi tar det här vidare hänger på oss, men också på Daniel. Men… förlåtelse finns. Det finns i alla lägen och jag hoppas på upprättelse för Daniel. Det gör jag. Och jag tror det är möjligt. Jag är vansinnigt sorgsen över det som hänt, säger han till jönköpingstidningen.