KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Storslagen avskedsceremoni för ortodoxa patriarken Neofit i Bulgariens huvudstad

Bulgariens ortodoxe kristna ledare avliden efter långvarig sjukdom - sorg och omvärldens reaktioner.

Bulgarier flockades längs gatorna i Sofia för att ta farväl av den avlidne ortodoxa patriarken Neofytos.
Den andliga ledaren för Bulgariens ortodoxa kristna dog i onsdags, 78 år gammal efter en långvarig sjukdom.
Neofytos, som blev patriark år 2013, var den första valda ledaren för den bulgariska kyrkan efter kommunismens fall 1989. Hans karisma som en ödmjuk och välbalanserad ledare vann respekt bland de troende.
Begravningen drog religiösa och politiska ledare, samt vanliga bulgarer som minns honom ömt.
Patriarkens kropp, täckt av en guldbroderad duk, låg i centrum av Sofias huvudkatedral Alexander Nevski, medan vitklädda kyrkoäldste ledde begravningsböner under klockornas sorgliga klang.
Istanbulbaserade Ekumeniske Patriarken Bartolomeus I, världens ortodoxa kristnas andlige ledare, ledde minnesgudstjänsten.
Bartolomeus anses vara först bland likar bland de östligt ortodoxa patriarkerna, vilket ger honom framträdande men inte påven i den Katolska kyrkans makt. Stora delar av den östligt ortodoxa världen är självstyrande under sina egna patriarker.
Ortodoxt kristendom är Bulgariens dominerande religion, följd av ungefär 85% av dess 6,7 miljoner invånare.
”Neofytos kommer att minnas som en fläckfri, felfri präst, som en främjare av ortodoxin och den bulgariska ortodoxa kyrkan och som en man som uppmanade till enhet och förening,” sade Rosen Zhelyazkov, ordförande för Nationalförsamlingen.
Efter minnesgudstjänsten tog en begravningsprocession Neofytos kista till St. Nedelya-katedralen, där hans kropp lades till vila.
Längs trottoarerna stod människor tyst och visade sina respekt när processionen gick förbi. Kistan placerades på en svartklädd kanonvagn, med kyrkoäldste och höga regeringsföreträdare som gick bakom den till sorgliga toner från ett militärt band.
Det Heliga Synoden av äldre präster kommer att välja bland sina medlemmar en tillförordnad patriark tills ett större kyrkoråd väljer Neofytos efterträdare inom de närmaste fyra månaderna, sade kyrkans representanter.