KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Svartas kyrkogårdar hotas – rörelse för bevarande växer någonsin starkare

Kulturella minnesplatser kränks – smärtsamt för de segregarade även i döden, enligt chefen för African American Cultural Heritage Action Fund.

Neglect, abandonment och förstörelse har varit ödet för tusentals segregerade kyrkogårdar runt om i landet där afroamerikaner – från tidigare slavar till framstående politiker och affärsägare – begravdes under många decennier.
I de senaste åren har ökad medvetenhet och upptäckten av gravar under parkeringsplatser, skolor och till och med en flygbas drivit på bevarandearbeten bland delstatliga och lokala regeringar samt gemenskapsmedlemmar som vill återuppbygga de andliga länkar som är avgörande.
I Washington D.C. rekryterade medlemmar av en historiskt svart sororitet en expert som hjälpte till att hitta begravningsplatsen från 1919 för en av sororitetens grundare, gömd från år i ett överväxt, dåligt skött avsnitt av Woodlawn Cemetery.
I Miami köpte Jessie Wooden en historiskt segregerad svart kyrkogård som också lider av försummelse. Han och hans bror, Frank – som arbetar som kyrkogårdsfogde – har en stark vetskap om att försöka återställa kyrkogården: den huserar graven för deras mor, Vivian, som dog när Jessie var spädbarn.
”När vi kom hit såg det ut som en djungel,” sa Frank Wooden. ”Vissa människor var tvungna att hoppa över staketet för att komma in och se sina älskade.”
När heliga kulturella minnesplatser skändas, lägger det till ytterligare trauma till smärtan av att vara segregat även efter döden, säger Brent Leggs. Han är verkställande direktör för African American Cultural Heritage Action Fund och senior vice president för National Trust for Historic Preservation.