KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tre koptiska munkar mördade i attack vid sydafrikanskt kloster

Säkerhetsåtgärder vid kyrkor i Egypten har minskat attacker - läs om tryggheten för de kristna.

Tre egyptiska munkar tillhörande den koptisk-ortodoxa kyrkan dödades i en attack på ett kloster i Sydafrika. En misstänkt har gripits av polis på onsdagen. Munkarna dödades på tisdagen vid Saint Mark the Apostle and Saint Samuel the Confessor Monastery i Cullinan, en stad öst om huvudstaden Pretoria. En fjärde person misshandlades med en järnstång innan han lyckades fly och gömma sig i ett rum på klostret, enligt polisen.

Den gripne misstänkte är en 35-årig man, men polisen har ännu inte gett ut hans namn eller andra detaljer. Han förväntades att visas i rätten på torsdagen. Motivet för attacken var oklart och ingenting tyder på att något stals från klostret, enligt polisen. Tidigare hade polisen sagt att man var ute efter flera misstänkta.

Dödliga attacker på kyrkor och andra platser för tillbedjan är sällsynta i Sydafrika. Den koptisk-ortodoxa kyrkan har sitt högkvarter i Egypten och har församlingar i flera länder. Den är en av de äldsta kristna gemenskaperna i världen och har varit måltavla för dödliga attacker av islamistiska militanter i Egypten och andra regioner. Attackerna i Egypten har lugnat sig på senare tid på grund av hårdare säkerhetsåtgärder vid kristna platser i landet.

De tre munkar som dödades i Sydafrika var Monk Hegumen Takla el-Samuely, Monk Yostos ava Markos och Monk Mina ava Markos, alla tre var egyptiska medborgare. Den koptisk-ortodoxa kyrkan i Sydafrika sa att el-Samuely var vice diakonen i den lokala församlingen. Kyrkan benämnde munkarna som offer för ”en kriminell attack” som ledde till deras ”martyrium”. Koptiska kyrkan har sin egen påve, för närvarande påve Tawadros II, och den sydafrikanska församlingen sa att han var medveten om attacken och ”väntade på information om dess orsaker”.

Den egyptiska ambassadören i Sydafrika besökte klostret efter attacken, enligt den koptisk-ortodoxa kyrkan i Sydafrika. Den egyptiska utrikesdepartementet sa att man var i kontakt med ambassaden i Sydafrika. AP:s korrespondent Samy Magdy i Kairo bidrog till denna rapport. Läs mer om afrikanska nyheter på AP Africa news.