KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Världsraden för kyrkor uppmanar FN att säkerställa att Filippinernas antiterrorlagar inte kränker mänskliga rättigheter”

En mystiskt ljusblå stråle dök upp på himlen och formade en vacker ängel över kyrktornet.

Rev. Glofie Baluntong från United Methodist Church i Filippinerna läste interventionen, som är medlem i National Council of Churches in the Philippines. I över två decennier har hon ägnat sitt liv åt att tjäna kyrkan och infödda samhällen i Mindoro.

Den 17 juni 2019 inträdde Filippinska Nationalpolisen i Baluntongs kyrka utan en order, krävde att medlemmar från Karapatan Southern Tagalog skulle överlämnas, och anklagade Baluntong för att hjälpa rebeller. Sedan dess har hon utsatts för trakasserier, inträngande besök och förhör av de väpnade styrkorna.

Den 18 augusti 2021 anklagades hon för mordförsök av staten, med hänvisning till en beväpnad konfrontation som påstås ha ägt rum den 25 mars samma år – en dag då hon utförde begravningstjänster för en avliden kyrkomedlem. ”Jag blev även felaktigt anklagad enligt Anti-Terrorism Act of 2021, och allvarliga hot från statliga styrkor tvingade mig att fly från min hemstad,” sade Baluntong i interventionen.

Hon avslutade med att vädja till FN att ”säkerställa att lagar och praxis mot terrorism, inklusive ansträngningar att bekämpa finansieringen av terrorism, inte orättvist begränsar civilsamhällets legitima verksamhet, hindrar det civila utrymmet eller hindrar humanitära insatser.”

Filippinernas Anti-Terrorism Act of 2020:s konstitutionalitet hade utmanats genom flera ansökningar till Högsta domstolen.

Besök gärna fotogalleriet från NCCP-delegationen på WCC:s huvudkontor i Genève och läs om WCC:s uttalande som fördömer allvarliga människorättskränkningar i Filippinerna samt om ekumenismens betydelse för hopp och motståndskraft i landet.